Vattentornet

Fotograf: Juha Kolehmainen, Crea

Den byggnad som syns bäst i Haparanda är det gamla vattentornet och tjänar som ett av stadens minnesmärken. Tornet reser sig majestätiskt upp mot himlen oavsett var man ställer sig i stan.

Visste du att det var en skånsk artiktekt som skapade vattentornet? Hans namn var Knut Nordenskjöld (1882-1950) och så här såg han ut:

Han genomförde även många stora renoveringar av kyrkor, till exempel domkyrkan i Luleå, Umeå stads kyrka och Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm.

Nästan 50 m upp i skyn tronade vårt vattentorn uppåt, när den färdigställdes 1920, gjord av 195 000 tegelstenar med ett klassiskt lutande tak och en oktogonisk planritning. Tillkomsten sägs ha varit på grund av behovet av rent vatten efter första världskrigets hemska epidemier.

Foto: Sture Svanljung, 2022

Det användes först som ett vattentorn men bytte sedan sin tjänst till fjärrvärmecentral från och med 1960–70-talet, när ett nytt vattentorn byggdes bakom järnvägen.

Nya och gamla vattentornet.
Foto: Evert Ohlsson, taget från Torneå vattentorn 1996.

Många har haft idéer om vad vattentornet skulle kunna användas till. MAF:s arkitektkontor i Luleå hade en projektidé om att förvandla vattentornet till ett höghus med ett tiotal lägenheter.

Vattentornet har även använts som utställningslokal, då man 2022 hade en glasutställning på bottenvåningen.

Intresserad av att köpa en handduk med detta fina Haparanda-motiv?
Klicka i så fall på handduken!