
Stationsbyggnaden, som är ritad av arkitekten Folke Zettervall, uppfördes 1917-1918. Stationen invigdes för allmän trafik i december 1918. Byggnaden fick en monumental karaktär då man hade höga förväntningar på dess betydelse för handel och samfärdsel över gränsen till Finland, som till 1917 tillhörde Ryssland.
1915 öppnades den nybyggda Haparandabanan för trafik och en provisorisk stationsbyggnad och godsmagasin av trä hade byggts.
Innan bron var klar 1919 fraktades passagerare och gods med båt eller hästsläde över älven, och det fanns en station ”Haparanda hamn” för detta.
Under första världskriget gick här den enda öppna järnvägsförbindelsen mellan Västeuropa och Ryssland, och det var tidvis stora trafikmängder.
Stationspersonalen var senare dock relativt blygsam till antalet; år 1948 bestod den av en stins, en förste kontorist, tre kontorister, två rälsbussförare, ett trafikbiträde och 16 stationskarlar.

Persontrafiken vid stationen nedlades 1992. Mot slutet stannade rälsbussarna vid en plattform på södra sidan av bangården, inte vid stationen. År 2012 färdigställdes en ny järnväg från Haparanda till Kalix och den äldre bandelen Karungi-Haparanda stängdes.
1 april 2021 återupptogs persontrafiken mellan Boden och Haparanda. En ny plattform har byggts på stationshusets södra sida. Fakta: Wikipedia.

Provisoriska byggnader i Haparanda åren 1915–1918.
1. Bostadsbarack, 2. Stationshuset, 3. Godsmagasin, 4. Marketenteri, 5. Godsmagasin. Foto: Sveriges Järnvägsmuseum.

Vintern 1917. Ryska änkekejsarinnan Dagmars lyxtåg transporteras över Torneälvens is från Haparanda till Tornio. Efter noggranna mätningar av isens tjocklek och bärkraft lades räls och slipers, varpå ett växellok överförde två vagnar i sänder. Vagnarna var försedda med ställbara hjul, vilka sedan anpassades efter den finska spårvidden. Bilden visar hur två boggivagnar backas över till Torneå. I bakgrunden Haparanda. Foto: Sveriges Järnvägsmuseum.
Lenin kom till stationen den 15 april 1917 på sin väg från Alperna för att sedan göra en revolution. Det sitter en blå plakett i väntsalen på järnvägsstationen, som just berättar att Lenin, den gamle kommunisten, stannade här på stationen i Haparanda innan han korsade gränsen till tsarens Ryssland.
Det sägs att tyskarna betalat honom en ansenlig peng för att åka hem och starta revolution, något som de, med historiens kunskap, kanske kom att ångra. Lenins resa längs stambanan följdes av svensk press. Han köpte en kostym på PUB i Stockholm och han sägs ha stannat i både Jörn och Boden innan han kom fram till den frusna Torneälven.
- Läs mera om Haparanda järnvägsstations historia under åren 1917-1938 här.
- Lyssna på en kort radiointervju om Haparandas plats i den ryska revolutionens historia.

Järnvägsbron
Torneå–Haparanda-banan, anlagd 1919, ingår i både Finlands och Sveriges järnvägsnät. Nationsgränsen överskrids vid järnvägsbron över Torne älv. Bansträckningens längd är cirka fyra kilometer. Numera bedrivs endast godstrafik på banan.
På spåret mellan bangårdarna i Haparanda och Torneå finns ett fyrrälssystem, eftersom spårvidden på de finländska och svenska systemen är olika, 1 524 millimeter i Finland och 1 435 millimeter i Sverige. Skillnaden mellan de två spårvidderna (89 mm) är för liten för att få plats med ett treskensspår. Normalspår går endast någon kilometer till en godsbangård och järnvägsstationen i Torneå. Motsvarande gäller bredspåret i Sverige. Inom godsbangårdarna är bredspår och normalspår separerade och går inte i varandra. Fakta: Wikipedia.

Åk över bron genom att klicka på bilden ovan.


Järnvägsbron mot finska sidan med Alatornio (Björkö) kyrka i bakgrunden.
Foto: Sverige Järnvägsmuseum.
Järnvägsstationen i Torneå öppnades för allmän trafik 16 oktober 1903.
Se bilder från invigningen av förbindelsen Haparanda-Torneå här.
Se ett bildspel från byggandet av järnvägsbron här.
Elektrifieringsprojektet Laurila-Torneå-Haparanda
Banprojektet Laurila-Torneå-Haparanda möjliggör passagerartågtrafik mellan Finland och Sverige som en del av det transeuropeiska TEN-T-kärnnätet. Största delen av arbetena sker under åren 2023 och 2024 och hela bron från Torneå till Haparanda ska breddas och arbetet ska vara klart hösten 2024..
Läs mer här.